Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake У Львові вже здають квартири, готуючись до окупації з боку Польщі

Пропагандисти поширюють скриншоти, на яких нібито зображене оголошення на OLX про здавання львівської квартири в оренду. Згідно з ним, «у разі переходу територій міста в юрисдикцію іншої держави орендар зобовʼязаний виконати свої зобовʼязання в повному обсязі згідно з чинним договором оренди. Унікальна можливість за один день переїхати в Європу, не виходячи з квартири!». Автори дописів із зображеннями у соцмережах додають — мовляв, це свідчить про вже швидку окупацію Польщею західних земель України. Це — фейк.

На нього звернули увагу аналітики VoxCheck. Вони знайшли оголошення через архів інтернет-сторінок Internet Archive. Автор розмістив його на платформі оголошень 30 січня цього року. Станом на зараз його вже немає на OLX, а також на інших платформах для пошуку оренди нерухомості. У самому оголошенні є багато неточностей, що теж є ознакою його фейковості — зокрема, в його тексті зазначено восьмий поверх, а у категоріях від OLX — другий. Автор оголошення зареєструвався на сайті у січні та, ймовірно, зробив це, щоб розмістити саме його, оскільки у його профілі немає інших публікацій. Неможливо також знайти зображення з оголошення в інтернет-пошуку. 

У такий спосіб пропагандисти хочуть залякати українців на Заході та перекласти роль агресора на країни Заходу. Вони намагаються виправдати власну агресію «діями Заходу». Мовляв, сьогодні він вам допомагає, а завтра — забирає ваші землі. «Детектор медіа» пояснював, як росіяни використовують цей наратив у контексті Польщі. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join