Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українські банки визнали втрату територій

Пропагандисти поширюють фото, на яких нібито зображена кредитна угода одного з українських банків. Згідно з нею «перехід території до юрисдикції іншої держави не звільняє позичальника від зобовʼязань». Автори дописів із фото у російських телеграм-каналах додають, що, мовляв, у такий спосіб навіть українські банки визнають, що Україна втратила чи втратить власні території безповоротно. Це — фейк. 

На нього звернули увагу аналітики проєкту VoxCheck. Вони знайшли оригінал договору, що належить «Банку Альянс». У ньому відсутні пункти про перехід територій до юрисдикції іншої держави. У справжній версії договору пункти з номерами на фото мають інший зміст. Також аналітики VoxCheck не знайшли подібних положень і в кредитних угодах решти банків України.

У такий спосіб пропагандисти хочуть деморалізувати українців. Мовляв, Україна програє на полі бою та втрачає території, тому війна не має сенсу і її треба завершувати на умовах Росії. Однак, подібні фейки створюють і з метою перекрити провал Росії на фронті. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись