Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Нью-Йорку нібито створили рекламний банер, у якому «закликають» Зеленського лікуватися від наркозалежності

В анонімних телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику, поширили відео з рекламним банером, який буцімто розмістили в Нью-Йорку. У ймовірному відеоролику йдеться: «Якщо навіть Snoop Dogg відмовився від наркотиків, значить ти теж можеш». Згодом на екрані з’являється фото Володимира Зеленського.  Це — неправда. 

Аналітикам VoxCheck удалося проаналізувати кейс і встановити, що відео несправжнє. Адже під час перегляду відеоролика з «рекламним банером» вони помітили логотип одного із центрів реабілітації людей із різними видами залежностей у США — а саме Wish Recovery. Тобто фейкороби припускають, що саме цей заклад від свого імені поширив ролик. Тож фахівці VoxCheck перевірили, чи реабілітаційний центр у своїй рекламній комунікації використовував відеоролик із Зеленським. З’ясувалося, що на своїх сторінках у соціальних мережах клініка рехабу не публікувала схожих роликів, і також не вдалося знайти будь-які згадки про нього в мережі. По суті «рекламу» скомпілювали за допомогою спеціальних редакторів. 

Інші рекламні банери, що розташовані разом із фейковим відео реабілітаційної клініки, вказують на те, що зйомку самої місцевості проводили щонайменше восени. Наприклад, на екрані видно рекламу пісні «Lolipop» виконавця Darell, реліз якої відбувся ще у липні 2023 року, а кліп опублікували 8 жовтня 2023 року; нібито пісню рекламують уже два місяці. Або ж — реклама бренду косметики Charlotte Tilbury, колекція якого присвячена святковому періоду, починаючи з Геловіну 2023 року. Тобто рекламні банери зняли на відео заздалегідь, а потім вставили ролик із Володимиром Зеленським. 

Російський агітпроп зображав Зеленського в різноманітних ролях, зокрема: марнославною людиною, яка витрачає всі бюджетні кошти лише на себе; карателем-сатаністом, що нищить українське церковне надбання; особою з наркозалежністю; крадієм західних грошей; лялькою-маріонеткою, керованою Заходом; нелюдом, який кидає на фронт «усіх підряд» тощо. Так Кремль використовує тактику обкладання ганебними епітетами

Скриншот — VoxCheck.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись