Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У церковному календарі за редакцією ПЦУ нібито відзначають день народження Зеленського та «день святої Джавеліни»

В анонімних телеграм-каналах поширюють фото церковного «календаря» ПЦУ, нібито в якому вказано: 7 січня, мовляв, не можна святкувати Різдво, оскільки тоді святкують лише «москалі та їхні пособники». А 25 січня у календарі нібито (на всеукраїнському рівні) відзначають день народження Володимира Зеленського. Водночас 25 травня — «день святої Джавеліни». Це — фейк. 

Аналітики проєкту StopFake узялися за кейс і визначили, що Православна церква України не публікувала такого календаря; його створили поплічники Кремля, а потім виставили це за роботу української церкви. На офіційному сайті ПЦУ опублікували справжній церковний календар — і в ньому нема жодних згадок про українського президента чи про так звану «святу Джавеліну». Натомість у календарі вказано, що 25 січня православні поминають святого Григорія Богослова, а 25 травня — Третє знайдення глави Іоанна Предтечі.

Понад те, несправжній календар містить численні помилки: автором «святої Джавеліни» вважають Крістіана Бориса, а не Кріса Шоу, як написали фейкроби; у написанні прізвища очільника України також допущено помилку — написали «Зелінський» замість «Зеленський». Та й слово «пособник» здебільшого використовують у кримінальному чи судовому контекстах. Літературний варіант — «поплічник».

А «святу Джавеліну» ніколи не канонізували, щоб відзначити її день у церковному житті; навіть під час створення муралу в Києві, присвяченого концепції Богоматері, яка тримає Javelin у руках, українська Рада церков — об’єднання українських релігійних діячів — виступила проти його зображення. Згодом довелося замалювати німб на прохання місцевої адміністрації.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись