Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття У Маріуполі російські військові готують найбільшу підробку «свідчень свідків»

За інформацією радника міського голови Маріуполя Петра Андрющенка, російська армія збиратиме свідчення маріупольців про те, що Маріуполь знщила українська армія. Андрющенко повідомляє, що ввідчення будуть підготовлені власноруч мешканцями Маріуполя, що залишились в місті у письмовій формі. «Для проведення такої операції російські окупанти оголосили початок реєстрації на компенсацію за знищене житло та/або втрату члена родини. За житло — 500 тис. рублів (орієнтовно 6 тис. доларів США), за загиблого члена родини — 3 млн. рублів. (орієнтовно 33 тис. доларів США). Реєстрацію заяв на компенсацію проводять в приміщенні школи №9. Однак, при поданні власноруч складеної письмової заяви маріупольці мають обов’язково зазначити, що майно "було знищено українськими військовими", а близьких "вбито українською армією". В разі відсутності або відмови такої позначки окупанти повідомляють, що ніяка компенсація проведене не буде. З урахування психологічного тиску та стану інформаційної блокади маріупольці в надії подають заяви з відповідними примітками», — написав Андрющенко.

Він додав, що у підсумку Росія отримує десятки тисяч власноруч складених письмових «свідчень» про «звірства української армії», які має використати для впливу на міжнародну думку, у т.ч. з широким розголосом через пропагандистські медіа-канали, що продовжують свою діяльність на території країн ЄС. «В реальності проведення подібної компенсації не можливо. Лише на виконання цих обіцянок маріупольцям росія має витратити не менш 2,5 млрд. доларів США. Що в поточному стані економіки росії неможливо», — пише Андрющенко. Нагадаємо, Росія вже неодноразово намагалася виправдати злочини своєї армії та звинуватити в них українських військових. Зокрема, російська пропаганда намагалася видати за постанову ЗСУ всі ті звірства, що росіяни вчинили у Бучі.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись