Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк На Євробаченні 2022 перемогла Велика Британія

Новину про те, що на Євробаченні у суботу, 14 травня, виграв учасник із Великої Британії, поширили окремі російські ЗМІ. Зокрема, видання «Уралинформбюро». Новина на сайті з'явилася за годину після оголошення остаточних результатів пісенного конкурсу. У тексті йшлося, що переміг бородатий британець, а Україна зайняла лише четверте місце. Проте у новині не уточнили, що це лише проміжні резульати, які встановлюють за голосуванням журі, а подали цей факт як остаточний результат конкурсу. За результатами суддівського голосування Україна правда посіла лише четверте місце, однак у підсумку, після оголошення результатів глядацького голосування, Україна опинилася на першому місці турнірної таблиці.

Пізніше новину видання видалило, однак у своїх інших текстах продовжило маніпулювати на темі перемоги України на Євробаченні. Зокрема, заявивши, що організатори Євробачення підтасували оцінки на користь України та Великої Британії.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись