Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Євреї прагнуть позбавити Україну від православних християн

На початку травня у грузинськомовному сегменті фейсбуку з'явилося відео, на якому зображено церемонію відкриття Єврейського центру в Україні. В описі до відео йшлося, що євреї хочуть перетворити Україну на політичний центр світового управління. У дописі також зазначено, що головна мета євреїв — позбавити Україну від православних християн. Як пишуть фактчекери проєкту My Thdetector, це відео публікують разом із уривком із інтерв’ю радника Офісу Президента України Олексія Арестовича. «На відео є напис, згідно з яким єврейські масони тривалий час готувалися до поселення євреїв на українських землях, про що українська влада вже відкрито говорила. Після напису йде фраза Арестовича: "Ті, хто до цього не готовий, сьогодні кричать — як таке може бути, як так жити і виховувати дітей. Вам потрібна інша держава; це новий Ізраїль"», — пишуть фактчекери.

Вони пояснюють, що цитата Олексія Арестовича використана у відео взята з інтерв’ю, яке він дав каналу ФЕЙГИН LIVE 11 квітня. «Тоді говорячи про майбутнє України, радник Офісу президента України згадує як Ізраїль та арабські держави пережили кілька воєн, перш ніж усвідомити, що цей шлях неефективний. Він додав, що так може бути і в Україні аж до 2032-35 років. Він додав, що в таких умовах виживуть лише найвитриваліші люди, а тим, хто не готовий до цього, доведеться шукати іншу країну, оскільки Україна може стати новим Ізраїлем. Пізніше Арестович уточнив цей коментар, заявивши, що суперечка між Росією та Україною подібна до ізраїльсько-палестинського питання, оскільки стосується історичної спадщини, і немає простого способу її вирішення. Отже, Арестович використав Ізраїль лише для порівняння, а не щоби показати, що в Україні будується нова єврейська держава», — пишуть фактчекери проєкту. Фото, які додають до публікацій, датовані ще груднем 2019 року й вони ілюструють будівництво єврейського центру «Бейт Машая» в Дніпрі. Цим фото автори дописів хотіли проілюструвати нібито те, що єврейський вплив в Україні постійно зростає. Однак мета Єврейського центру — забезпечення житлом бідних єврейських сімей, а не витіснення з України православних християн. Детальніше. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись