Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Російські військові не вчиняють злочинів у Херсонській та Запорізькій областях

Інформацію про це поширюють у соціальних мережах. Зокрема, у дописах йдеться, що російська армія нібито не вчиняє злочинів в окупованих населених пунктах на Херсонщині та Запоріжжі (Херсон, Бердянськ, Мелітополь тощо). Як пишуть фактчекери із VoxCheck, цю інформацію почали розповсюджувати у Facebook щонайменше з 6 квітня 2022 року після того, як стали відомі факти масових вбивств цивільних у Київській області під час російської окупації. Подібні повідомлення продовжили поширювати й у травні. Проте це — фейк.

Насправді відомо про численні злочини російської армії на окупованих територіях Херсонської та Запорізької областей. Зокрема, 24 лютого під Новою Каховкою російські військові розстріляли 5 цивільних; 5 березня:у Запорізькій області росіяни вбили 2 цивільних; 11 березня російські окупанти викрали мера Мелітополя. Також були випадки викрадення в Херсонській області: мер Скадовська (16 березня), ексголова Херсонської ОДА (9 квітня), голова Бехтерської громади на Херсонщині. Детальніше.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись