Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна не веде переговорів щодо обміну полоненими

Таку інформацію поширили російські пропагандистські медіа. Зокрема, її озвучили в ефірі Першого російського каналу. Там вийшов сюжет про українських полонених, у якому стверджували, що вони перебувають у дуже хорошому стані, мають триразове харчування та можливість особистої гігієни та медичного обслуговування. Наприкінці сюжету журналіст каже, що українська влада взагалі не цікавиться долею полонених і не веде перемовини з Росією. На сюжет звернули увагу фактчекери проєкту My Thdetector. Проте це — неправда.

Зокрема, станом на 6 травня Росія та Україна десять разів обмінялися полоненими, в результаті чого було звільнено щонайменше 331 громадянина України (включаючи військових та мирних громадян). Востаннє Україна та Росія обмінялися полоненими 6 травня, в результаті цього обміну в Україну повернулася 41 особа, — 28 військових та 13 цивільних.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись