Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк На позиції українських військових з вертольотів скидають цигарки та алкоголь, в упаковках зі свастикою

Такий фейк поширюють російські пропагандистські ЗМІ. Зокрема, видання РИА-новости. «Бійці зведеного полку МВС ЛНР, які несуть службу в Козачій Лопані під Харковом, розповіли РІА Новини, що на позиції українських військових та націоналістів скидають з вертольотів алкоголь та цигарки, упаковки яких стилізовані під продовольство, яке постачалося німецько-фашистським військам. Частина таких “подарунків” випадково впала на позиції російських сил. На цигаркових пачках зображено свастику та символіку нацистської Німеччини», — пишуть пропагандисти.

Як пишуть фактчекери проєкту Харківський антикорупційний центр, стосовно цього меседжу виникає питання навіщо взагалі українським військовим ризикувати вертольотами у зоні дії російської ПВО (адже Козача Лопань — селище прямо на кордоні з Росією), якщо до позицій ЗСУ з Харкова є дорога. «Крім цього, жодного фото пропагандисти не предоставили. Ані алкоголю, ані цигарок. Також в Україні з 2015 року діє закон “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”. Згідно з ним, в Україні заборонена для використання символіка націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму, символіка, що включає: символіку Націонал-соціалістичної робітничої партії Німеччини (НСДАП); державний прапор нацистської Німеччини 1939-1945 років; державний герб нацистської Німеччини 1939-1945 років; найменування Націонал-соціалістичної робітничої партії Німеччини (НСДАП); зображення, написи, присвячені подіям, пов’язаним з діяльністю Націонал-соціалістичної робітничої партії Німеччини (НСДАП)», — пишуть фактчекери.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись