Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк США планують застосувати психотропні препарати проти російських військових

Такі повідомлення поширює російська пропаганда на іноземну аудиторію. У повідомленнях посилаються на слова начальника російських військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту Ігоря Кирилова. Він стверджує, що «підготовка до злочину йде повним ходом». Мовляв, психотропну зброю вже завезли на територію України. Зокрема нібито у Краматорськ у вагоні залізничного складу у супроводі іноземців доставили шістнадцять герметичних металевих ящиків, половина з них мала знак хімічної небезпеки BZ (Хінукліділ-3-бензилат). Також нібито на ящиках є маркування двома червоними лініями, що відповідає певному класу отруйних речовин. Це — неправда.

На поширення фейку звернули увагу аналітики EU vs Disinfo. Вони зазначають, що Росія не надала жодних доказів, що підтверджували б сказане. Натомість такі повідомлення підживлюють російські наративи про нібито застосування Україною біологічної, хімічної та ядерної зброї проти Росії. Також агітпроп нещодавно поширював повідомлення, що в Україну  завезли радіоактивні речовини для провокацій проти Росії.

У такий спосіб російська пропаганда намагається дестабілізувати ситуацію в Україні, адже у разі застосування будь-якого з цих видів озброєння на небезпеку наражаються і цивільні, які мешкають поблизу лінії фронту. Росіяни залякують українців та намагаються спричинити недовіру до української влади та держав-партнерів.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись