Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція У 2022 році зафіксували рекордний товарообіг між ЄС та Росією

Такі повідомлення поширюють у російських медіа та проросійських телеграм-каналах. Мовляв, товарообіг між Росією та Євросоюзом за підсумками 2022 року досягнув максимуму за вісім років, при цьому імпорт товарів з Росії опинився на історичному максимумі. Нібито це підтверджують дані Євростату. Це — маніпуляція.

Обсяг товарообігу справді зріс, проте все зростання припало на початок року — тобто, до початку повномасштабної війни. Як зазначають фактчекери The Insider, одразу після початку війни експорт із країн ЄС різко впав і відтоді тримається приблизно на одному рівні. Імпорт російських товарів у березні ще був на високому рівні (ймовірно, користуючись з раніше законтрактованих постачань сировини), після чого став скорочуватися, до травня зменшився приблизно до торішнього рівня і до кінця року продовжував падіння. Однією з основних тенденцій у торговельній політиці ЄС стало зменшення залежності від російської сировини. До прикладу, у 2021 році близько 45% імпорту вугілля в ЄС припадало на Росію, а 2022 році — лише близько 13%. Частка Росії в імпорті газу протягом року скоротилася з 36% до 18%, нафти — з 25% до 14%, добрив — з 29% до 16%.

Поширюючи такі маніпуляції, російська пропаганда має на меті показати, що європейські санкції неефективні. Ба більше — буцімто Росія досі є серйозним економічним гравцем.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись