Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation У 2022 році зафіксували рекордний товарообіг між ЄС та Росією

Такі повідомлення поширюють у російських медіа та проросійських телеграм-каналах. Мовляв, товарообіг між Росією та Євросоюзом за підсумками 2022 року досягнув максимуму за вісім років, при цьому імпорт товарів з Росії опинився на історичному максимумі. Нібито це підтверджують дані Євростату. Це — маніпуляція.

Обсяг товарообігу справді зріс, проте все зростання припало на початок року — тобто, до початку повномасштабної війни. Як зазначають фактчекери The Insider, одразу після початку війни експорт із країн ЄС різко впав і відтоді тримається приблизно на одному рівні. Імпорт російських товарів у березні ще був на високому рівні (ймовірно, користуючись з раніше законтрактованих постачань сировини), після чого став скорочуватися, до травня зменшився приблизно до торішнього рівня і до кінця року продовжував падіння. Однією з основних тенденцій у торговельній політиці ЄС стало зменшення залежності від російської сировини. До прикладу, у 2021 році близько 45% імпорту вугілля в ЄС припадало на Росію, а 2022 році — лише близько 13%. Частка Росії в імпорті газу протягом року скоротилася з 36% до 18%, нафти — з 25% до 14%, добрив — з 29% до 16%.

Поширюючи такі маніпуляції, російська пропаганда має на меті показати, що європейські санкції неефективні. Ба більше — буцімто Росія досі є серйозним економічним гравцем.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join