Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Україна готова зупинити дестабілізацію у Молдові «воєнним шляхом»

Російські медіа поширили інформацію, що Україна нібито готова «воєнним шляхом» допомогти Молдові зупинити дестабілізацію» в країні. Мовляв, в Україні «не виключають вторгнення українських військ у Придністров'я». Про це нібито у своєму нещодавньому інтерв'ю сказав секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов. Це — маніпуляція.

Олексій Данілов не казав, що Україна готова надавати Молдові військову підтримку. Не йшлося й про те, що Україна готує вторгнення в тимчасово окуповане Придністров'я. Як пояснюють фактчекери StopFake, йдеться про інтерв'ю, під час якого секретар РНБО дав 3 березня 2023 року. Олексій Данілов відповідав на запитання чи готова Україна, зокрема й воєнним шляхом, допомогти Молдові у разі надходження відповідного прохання від президентки Майї Санду. Він сказав, що таке звернення можуть розглянути з урахуванням усіх процесів та обставин, що відбуваються. Ці слова пропагандисти вирвали з контексту та надали їм іншого значення. 

У такий спосіб російська пропаганда намагається дестабілізувати ситуацію в Молдові та дискредитувати співпрацю України й Молдови. Нещодавно росіяни поширювали «документ», який нібито підтверджує, що Україна готується до нападу на Придністров’я та стверджували, що Україна втягує Молдову у війну.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись