Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake США планують застосувати психотропні препарати проти російських військових

Такі повідомлення поширює російська пропаганда на іноземну аудиторію. У повідомленнях посилаються на слова начальника російських військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту Ігоря Кирилова. Він стверджує, що «підготовка до злочину йде повним ходом». Мовляв, психотропну зброю вже завезли на територію України. Зокрема нібито у Краматорськ у вагоні залізничного складу у супроводі іноземців доставили шістнадцять герметичних металевих ящиків, половина з них мала знак хімічної небезпеки BZ (Хінукліділ-3-бензилат). Також нібито на ящиках є маркування двома червоними лініями, що відповідає певному класу отруйних речовин. Це — неправда.

На поширення фейку звернули увагу аналітики EU vs Disinfo. Вони зазначають, що Росія не надала жодних доказів, що підтверджували б сказане. Натомість такі повідомлення підживлюють російські наративи про нібито застосування Україною біологічної, хімічної та ядерної зброї проти Росії. Також агітпроп нещодавно поширював повідомлення, що в Україну  завезли радіоактивні речовини для провокацій проти Росії.

У такий спосіб російська пропаганда намагається дестабілізувати ситуацію в Україні, адже у разі застосування будь-якого з цих видів озброєння на небезпеку наражаються і цивільні, які мешкають поблизу лінії фронту. Росіяни залякують українців та намагаються спричинити недовіру до української влади та держав-партнерів.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join