Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Росія поширює свою пропаганду попри заборони ЄС

Після блокування Євросоюзом головних пропагандистських каналів кремля — RT і Sputnik — окупанти знайшли нові шляхи поширення дезінформації, пише Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки з посиланням на АР.

Нью-йоркська фірма NewsGuard, що вивчає та відстежує дезінформацію, виявила 250 сайтів, які поширюють російську дезінформацію про війну. Частина сайтів раніше не мала явного зв’язку з РФ, частина — провела ребрендинг для маскування, а деякі видають себе за незалежні аналітичні центри чи агентства новин. Вони поширюють фейки про те, що українська армія підлаштувала смертоносні атаки проти РФ, що Володимир Зеленський підробляє появу на публіці, що українські біженці вчиняють злочини в Німеччині та Польщі тощо.

Пропагандистські матеріали RT і Sputnik публікують на YouTube, TikTok, Facebook та Instagram з інших облікових записів. Відеоконтент RT може з'являтися в соцмережах під новим брендом і логотипом.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись