Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Україна — «донор, який помирає», кожна країна хоче «шматочок» собі, а Польща бере найбільше

Один з анонімних телеграм-каналів розвиває думку, ніби Польща нині переманює українські виробництва й підприємства до себе. Нібито вона поглинає економіку України з 2014 року, переманюючи заробітчан. Посилаючись на анонімне джерело, пропагандисти пишуть, що саме Польща розвалить ЄС і вже диктує умови євроспільноті.

Акцентуємо, що пропагандисти аргументують свою позицію очевидним фактом розвитку Польщі під дотаціями ЄС, а далі протиставляють Україну як слабшу країну через її «майдани та війни». Поряд із тим, сумнівна й гучна теза про поглинання економіки стоїть поруч з очевидним і відомим більшості людей фактом про заробітчан. Такий маніпулятивний прийом — маскувати свої меседжі під очевидні факти — звична практика російської пропаганди. Як і посилання на анонімне джерело.

Мета такого меседжу, імовірно, — вплинути на настрій українців, посварити нас і поляками, а поляків — із рештою європейців.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись