Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Російські фахівці модернізують захоплену Каховську ГЕС і збільшать потужність на 30%

Російська пропаганда повідомила, що російські фахівці розпочали модернізацію двох турбін Каховської гідроелектростанції, й така модернізація може збільшити потужність ГЕС на третину. Нагадаємо, окупанти захопили станцію у перший день вторгнення на територію Херсонщини.

Як пишуть фактчекери StopFake, росіяни не зможуть модернізувати Каховську ГЕС, бо, по-перше, частина необхідного для цього обладнання виробляється лише в Україні чи країнах Євросоюзу. По-друге, для встановлення потужнішого обладнання необхідно вносити зміни до конструкції станції, а це може пошкодити залізобетонну дамбу Каховської ГЕС. Такі роботи триватимуть не менше двох років і дадуть приріст лише у п'ять відсотків, прокоментували в енергогенерувальній компанії «Укргідроенерго».

Російські ЗМІ також писали, що одна з турбін «вийшла з ладу, проте це не пов’язано з бойовими діями». В «Укргідроенерго» заперечують: внаслідок боїв біля Херсона пошкоджено електромережі, що спровокувало множинні короткі замикання та вивело з ладу частину обладнання станції. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись