Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція ООН засудила «атаки ЗСУ» на Запорізьку АЕС

Прокремлівські медіа зманіпулювали цитатою Генерального секретаря Організації об'єднаних націй Антоніу Гутерреша, повідомивши що організація засудила «дії Зеленського» щодо «нападу України» на власний ядерний об'єкт, пише StopFake.

На пресконференції в Токіо 8 серпня генсек ООН дійсно прокоментував обстріл захопленої росіянами АЕС. Він сказав, що напади на станцію — це самогубство, і їх треба негайно припинити. Заяв щодо нападу України на свою станцію Гутерреш не робив, пишуть фактчекери.

«Будь-які атаки на атомну станцію — акт самогубства. Сподіваюся, ці атаки припиняться. Водночас сподіваюся, що МАГАТЕ зможе отримати доступ на станцію та застосувати свою компетенцію», — підкреслив він.

Нагадаємо, 4 березня росіяни напали на Запорізьку АЕС і обстріляли її, виникла пожежа. У посольстві США назвали російський обстріл воєнним злочином. Окупант досі контролює станцію. 1 серпня держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Росія використовує ЗАЕС як «ядерний щит»: мовляв, армія РФ розмістила там воєнну базу з упевненістю, що ЗСУ не вестиме вогонь по ній.

Натомість російська пропаганда систематично звинувачує Україну у завдаванні ударів по Запорізькій АЕС. Як пише Центр протидії дезінформації, у такий спосіб окупанти залякують країни ЄС «новим Чорнобилем» та самі вчиняють ядерний терор. Росіяни свідомо обстрілюють ЗАЕС, спричиняють ризик порушення норм радіаційної й пожежної безпеки та функціонування станції. Також окупанти цілеспрямовано руйнують зв’язки станції з українською енергосистемою, щоб залишити Південь України без електрики.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись