Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Шахраї виманюють доступу до банківських карток, пропонуючи «державну допомогу» до 90 тисяч гривень

Чергову шахрайську схему, яка поширюється соцмережами й грає на складних обставинах людей і потребі в грошах, розкриває проєкт «Нота Єнота». Шахраї повідомляють, що згідно з ухваленим законом, українцям можуть повернути ПДВ за три роки, що може сягнути до 90 тисяч гривень допомоги. Умова — треба пройти перевірку банківської карти.

«Після того, як користувачі переходять за лінком, їх скеровують на сайт, де вони вводять свої дані й дані своєї платіжної картки. Відповідно, шахраї отримують доступ до рахунків і крадуть гроші людей. До того ж люди самі віддають усю потрібну інформацію, думаючи, що заповнюють форму на отримання коштів», — йдеться в дописі.

«Нота Єнота» застерігає: такого закону не існує; податок на додану вартість не повертається фізичним особам. Крім того, інформацію поширює сторінка з назвою «Фонд допомоги», який не має синьої пташки (галочки), а отже він не верифікований. «Кругле» число в 90 тисяч гривень використане для привернення уваги. Крім того, шахраї собі ж суперечать: пишуть то «закон», то «постанова».

Дізнатися про справжню допомогу і заповнити заявку можна на сайті Є-підтримка. Вірогідна інформація про допомогу від міжнародних організацій є на сайті Міністерства соціальної політики.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись