Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Disclosure Шахраї виманюють доступу до банківських карток, пропонуючи «державну допомогу» до 90 тисяч гривень

Чергову шахрайську схему, яка поширюється соцмережами й грає на складних обставинах людей і потребі в грошах, розкриває проєкт «Нота Єнота». Шахраї повідомляють, що згідно з ухваленим законом, українцям можуть повернути ПДВ за три роки, що може сягнути до 90 тисяч гривень допомоги. Умова — треба пройти перевірку банківської карти.

«Після того, як користувачі переходять за лінком, їх скеровують на сайт, де вони вводять свої дані й дані своєї платіжної картки. Відповідно, шахраї отримують доступ до рахунків і крадуть гроші людей. До того ж люди самі віддають усю потрібну інформацію, думаючи, що заповнюють форму на отримання коштів», — йдеться в дописі.

«Нота Єнота» застерігає: такого закону не існує; податок на додану вартість не повертається фізичним особам. Крім того, інформацію поширює сторінка з назвою «Фонд допомоги», який не має синьої пташки (галочки), а отже він не верифікований. «Кругле» число в 90 тисяч гривень використане для привернення уваги. Крім того, шахраї собі ж суперечать: пишуть то «закон», то «постанова».

Дізнатися про справжню допомогу і заповнити заявку можна на сайті Є-підтримка. Вірогідна інформація про допомогу від міжнародних організацій є на сайті Міністерства соціальної політики.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join