Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція НАТО буцімто вторгнеться в Росію «після війни в Україні»

Таку інформацію поширили в соціальних мережах російського сегменту, коментуючи зустріч президентів країн Вишеградської групи (Польщі, Словаччини, Угорщини, Чехії), які обговорювали питання міжнародної політики, зокрема російсько-українську війну. Автори стверджували, що президент Чехії Петр Павел впродовж саміту глав держав нібито пояснив, що Вишеградська група «готова вступити в агресію проти Росії», а НАТО, мовляв, здійснить напад на Росію уже «після війни в Україні». Це — маніпуляція. 

Аналітики StopFake взялися за кейс і встановили, що жодних заяв про «готовність» НАТО розпочати «вторгнення» до Росії на саміті Вишеградської четвірки не було — це вигадка пропагандистських медіа. Натомість зустріч лідерів присвятили питанням безпеки Європи в контексті російської агресії проти України. Сторони заявляли, що Росія має нести відповідальність за людські життя та збитки, а країни четвірки мають «рішуче продовжувати всебічну підтримку України та її громадян».

Серед іншого, Петр Павел під час зустрічі казав, що саме Росія — основна загроза безпеці Європи й, відповідно, оборонному Альянсу. Тобто маніпулятори спотворили весь контекст заяв високопосадовців та просто вигадали вигідні Кремлеві тези. 

Використовуючи цитати громадських діячів, військових, політиків та інших публічних особистостей, російський агітпроп намагається переконати споживачів дезінформації в автентичності такого висловлювання. Мовляв, якщо це заявив сам європейський лідер, отже йому можна довіряти, адже він авторитетне джерело. Хоча наскільки достовірна інформація, викладена в маніпулятивній публікації, автори не пояснюють. Так пропагандисти використовують тактику апелювання до авторитету

Вишеградську групу заснували 15 лютого 1991 року в угорському місті Вишеград президенти центральноєвропейських країн — Польщі, Угорщини і тоді ще Чехословаччини — з метою інтеграції до євроатлантичних структур. Після розпаду Чехословаччини офіційна назва групи — «Вишеградська четвірка», або V4, у складі Польщі, Словаччини, Угорщини, Чехії. Досягти європейської та євроатлантичної мети вдалося у 2004 році — четвірка країн вступила до НАТО, а 1 травня того ж року V4 приєдналася до Європейського Союзу. Зараз країни також співпрацюють у галузі культури, освіти, науки та обміну інформацією.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись