Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У ПЦУ моляться за вступ України до НАТО та ЄС

У соціальних мережах російського сегменту поширюють восьмисекундне відео, на якому в українській церкві нібито читають молитву за вступ України до НАТО та ЄС. «Боже, не відправляй нас до Раю, але відправ до НАТО та ЄС», — буцімто написано в тексті такої «молитви». Відтак в анонімних телеграм-каналах почали стверджували, що в ПЦУ займаються богохульством та дискредитують православних вірян. Це — неправда. 

Аналітики StopFake опрацювали кейс і визначили, що відео — несправжнє, адже жодної інформації, що в українських храмах читають таку «молитву», нема. Більш того, інформацію поширюють лише в прокремлівських медіа чи в анонімних телеграм-каналах. 

Як пояснили фахівці, згідно з церковними правилами, тексти нових молитов затверджує Священний Синод ПЦУ — це такий орган управління ПЦУ. Усі їхні рішення, зокрема тексти новозатверджених молитов, публікують на офіційному сайті ПЦУ. Проте аналітики не знайшли серед рішень Синоду затвердження «молитви про вступ України до НАТО та ЄС».

Також фахівці StopFake звернулися до пресслужби Православної церкви України. У відомстві їм повідомили, що це очевидний фейк і такої молитви у ПЦУ не затверджували. 

Stopfake

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись