Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Україна буцімто «масово» використовує проти мирних людей заборонену зброю

Таку тезу поширили прокремлівські медіа. У повідомленнях ідеться, що Україна нібито застосовує заборонені способи ведення війни, зокрема заборонене озброєння. Мовляв, про це йдеться у звіті Landmine Monitor 2023, складеному незалежними експертами з різних країн,  який представили в ООН 14 листопада 2023 року.

Кейс опрацювали фахівці проєкту StopFake та пояснили: аналітики, які готували звіт, повідомили, що Україна розпочала розслідування випадку, як Збройні сили України «застосували протипіхотні міни в місті Ізюм та його околицях у 2022 році, коли місто перебувало під контролем Росії». У звіті підкреслили, що Україна тоді використала міни щодо російських військових об’єктів, але в результаті «постраждали мирні жителі». Цей випадок щодо України є поодиноким, причому міжнародні експерти зафіксували сотні фактів повсюдного застосування забороненого озброєння в Україні російськими окупантами. 

Серед іншого, у документі написали, що Росія, імовірно за допомогою сусідньої Білорусі, активно застосовує протипіхотні міни в Україні. Згідно з даними, представленими у звіті, в Україні 2022 року зафіксовано десятикратне збільшення кількості жертв протипіхотних мін порівняно з роком до повномасштабного російського вторгнення.

Росія намагається ігнорувати випадки використання забороненого озброєння та звертає увагу лише на українські дії, хоча випадок із застосуванням ЗСУ протипіхотної міни є поодиноким, і першочергово її використовували з метою замінувати російський військовий об’єкт. 

В онлайн-медіа Міністерства оборони України «АрміяInform» пояснюють, що Оттавська конвенція 1997 року передбачає повну відмову від застосування протипіхотних мін ненаправленої дії, припинення їх виробництва та накопичення. Україна підписала угоду про заборону мін 24 лютого 1999 року у Нью-Йорку та ратифікувала її 27 грудня 2005 року, ставши державою-учасницею з 1 червня 2006 року. Росія не є учасницею Конвенції, а тому використовує їх від початку війни ще у 2014 році.

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись