Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У семи областях України нібито оголосили карантин «через спалах скарлатини»

У російському сегменті соцмереж поширюють інформацію, що в семи областях України нібито оголосили карантин через поширення скарлатини. До публікацій додають скриншоти імовірного сюжету «ТСН» про запровадження карантину. Це — брехня.

Аналітики проєкту VoxCheck дослідили цей кейс і визначили, що станом на 21 листопада 2023 року в жодній області України не запроваджували карантин через скарлатину. У Міністерстві охорони здоров’я України повідомляли, що поширення захворювання не є надзвичайною ситуацією, скарлатина — сезонна хвороба, тож зараження в Україні реєструють щороку. Наприклад, за 10 місяців 2023 року у столиці зареєстрували 375 випадків скарлатини, із них найбільше — серед дошкільнят та учнів. 

Щодо світлин новинного сюжету, то вони скомпільовані. На це вказує декілька елементів: до прикладу, оформлення текстової плашки та шрифт відрізняються від оригінального, який використовують медійники «ТСН» для оформлення новинних матеріалів; а за допомогою зворотного пошуку в Google вдалося встановити, що кадри фейкового сюжету насправді належить серії інформаційних матеріалів про запровадження карантину у 2018 році через спалах грипу та у 2021 році — через спалах коронавірусу. 

Пропагандисти віддавна спекулюють на темі охорони здоров’я, зокрема брешуть про «спалахи хвороб», задля того, щоби спровокувати паніку та недовіру до влади. Нібито українське керівництво не в змозі впоратися із забезпеченням гідного лікування або профілактики захворювань. 

До речі, у Міністерстві охорони здоров’я пояснили, що скарлатина — гостре інфекційне захворювання, яке проявляється ураженням мигдаликів ротової порожнини та характерним висипом. У більшості випадків скарлатина починається раптово. Детальнішу інформацію про цю хворобу та що робити при підозрі на скарлатину зможете дізнатися ось тут

Несправжній сюжет. VoxCheck.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись