Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Житомирі нібито розповсюджують агітаційні листівки із закликом голосувати за Залужного

У соціальних мережах, зокрема, в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику, поширюють фото агітаційних листівок із закликом «голосувати» за Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного та проти Володимира Зеленського. Автори дописують, що такі листівки буцімто розповсюджують у Житомирі. Це — брехня.

Аналітики проєкту VoxCheck узялися за цей кейс і пояснили, що ці листівки — несправжні, адже жодне місцеве чи національне медіа не виходило з такою новиною. Водночас інформацію про агітки поширювали лише в соціальних мережах російського сегменту. Понад те, жодної офіційної агітаційної кампанії в умовах воєнного стану не може бути. Фактчекери доповнюють, що згідно із законом «Про правовий режим воєнного стану» заборонено проводити вибори. А 6 листопада Володимир Зеленський заявляв, що проведення виборів «не на часі».

Однак відсутність офіційної агітаційної кампанії не означає, що будь-хто, зокрема й поплічники Кремля, не можуть створити таку листівку за допомогою графічних редакторів, а згодом — новину про «розповсюдження» агіток. Аналітики не встановлювали автентичність самого фото.

Нещодавно ми аналізували меседж російського агітпропу, де стверджували, що Захід нібито готує державний переворот проти Зеленського і якраз на його місце хочуть поставити Валерія Залужного, який, мовляв, більш прихильний західним лідерам. Такі вкиди загалом покликані переконати споживачів дезінформації в тому, що буцімто  у військово-політичному керівництві України стався розкол.

Фото листівки з анонімного телеграм-каналу. VoxCheck

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись