Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Захід буцімто організовує державний переворот проти Зеленського

Російські медіа поширюють інформацію, буцімто Захід планує здійснити державний переворот в Україні та хоче позбавити Зеленського влади. Автори пояснюють: 1 листопада 2023 року британське видання The Economist «недаремно» опублікувало статтю головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного та інтерв’ю з ним — нібито так Захід прагне показати свою прихильність саме до Залужного, а не до Зеленського. Адже 30 жовтня 2023 року американський журнал Time присвятив обкладинку нового номера і статтю українському президенту. «Ніхто так не вірить у нашу перемогу, як я. Самотня боротьба Володимира Зеленського», — ішлося на обкладинці. Власне, автори пропагандистського допису пояснюють, що Захід натякає на «бездарність» українського президента і поступово готує державний переворот. 

Аналізувати кейс узялися фахівці проєкту EU vs Disinfo, які пояснили що це — типова конспірологічна теорія, яка не має жодного підтвердження. Такі тези мають на меті лише підірвати авторитет Зеленського, який нібито все втрачає підтримку Заходу. Та й ніщо не вказує на те, що інтерв’ю Залужного якось проявляє «прихильність» Заходу до головнокомандувача. 

Аналітики й аналітикині «Детектора медіа» аналізували матеріали Time і The Economist — ви про це можете почитати ось тут. Якщо коротко, то стаття про Зеленського містить маніпулятивні ознаки, адже «вся “зрада” проходить через гриф анонімності». І цьому справді зловтішався агітпроп, пояснюючи цим так звану некомпетентність українського президента.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись