Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж В Україні нібито розпочнеться низка епідемій «через скорочення фінансування медицини»

Таку тезу поширили прокремлівські медіа. У повідомленнях пишуть, що Україна не дбає про сферу медицини й вона потрохи «занепадає», а тому скоро розпочнуться епідемії різноманітних захворювань. Писали, що спалахи гепатиту А вже нібито спостерігаються у п’яти українських містах, і причому визнали, що це — епідемія. Серед іншого, посилаються на заяву гендиректора Київського міського центру контролю та профілактики хвороб України Сергія Чумака, який заявив про високу ймовірність спалаху кору в Україні у 2023 році. 

Аналітики проєкту VoxCheck проаналізували цей кейс і пояснили, що в бюджеті на 2024 рік фінансування медицини, навпаки, збільшили, а наведені виокремлені факти про кір, гепатит А містять маніпуляції або є неправдивими. 

Наприклад, у Міністерстві охорони здоров’я України справді повідомляли про спалах гепатиту А у Вінниці. Але ситуацію визначали як надзвичайну на рівні області, про епідемію взагалі не йшлося. І, як пояснили фахівці, випадки гепатиту А в Україні фіксують щороку — це сезонне захворювання, яке найчастіше поширюється в холодну пору року. Розповсюджується хвороба зазвичай через немиті руки, використання чи вживання забрудненої води. Тобто жодної епідемії гепатиту А немає.

Щодо можливого спалаху кору, то Сергій Чумак насправді говорив про це. Адже захворювання є циклічним — останні спалахи фіксували у 2018-2019 роках. За дев’ять місяців 2023 року в Україні на кір захворіло 46 осіб — такий показник  учетверо більший, ніж фіксували за весь 2022 рік. Аналітики наголошують: ризик спалаху пов’язаний не з нестачею фінансування або лікарів, а з низьким рівнем вакцинації від кору.

Читайте ще: Спікерка ТрО ЗСУ Сара Ештон-Сірілло нібито отримала позитивний тест на ВІЛ.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись