Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message В Україні нібито розпочнеться низка епідемій «через скорочення фінансування медицини»

Таку тезу поширили прокремлівські медіа. У повідомленнях пишуть, що Україна не дбає про сферу медицини й вона потрохи «занепадає», а тому скоро розпочнуться епідемії різноманітних захворювань. Писали, що спалахи гепатиту А вже нібито спостерігаються у п’яти українських містах, і причому визнали, що це — епідемія. Серед іншого, посилаються на заяву гендиректора Київського міського центру контролю та профілактики хвороб України Сергія Чумака, який заявив про високу ймовірність спалаху кору в Україні у 2023 році. 

Аналітики проєкту VoxCheck проаналізували цей кейс і пояснили, що в бюджеті на 2024 рік фінансування медицини, навпаки, збільшили, а наведені виокремлені факти про кір, гепатит А містять маніпуляції або є неправдивими. 

Наприклад, у Міністерстві охорони здоров’я України справді повідомляли про спалах гепатиту А у Вінниці. Але ситуацію визначали як надзвичайну на рівні області, про епідемію взагалі не йшлося. І, як пояснили фахівці, випадки гепатиту А в Україні фіксують щороку — це сезонне захворювання, яке найчастіше поширюється в холодну пору року. Розповсюджується хвороба зазвичай через немиті руки, використання чи вживання забрудненої води. Тобто жодної епідемії гепатиту А немає.

Щодо можливого спалаху кору, то Сергій Чумак насправді говорив про це. Адже захворювання є циклічним — останні спалахи фіксували у 2018-2019 роках. За дев’ять місяців 2023 року в Україні на кір захворіло 46 осіб — такий показник  учетверо більший, ніж фіксували за весь 2022 рік. Аналітики наголошують: ризик спалаху пов’язаний не з нестачею фінансування або лікарів, а з низьким рівнем вакцинації від кору.

Читайте ще: Спікерка ТрО ЗСУ Сара Ештон-Сірілло нібито отримала позитивний тест на ВІЛ.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join