Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні нібито планують зменшити фінансову допомогу людям з інвалідністю

Російські медіа поширюють інформацію, що в Україні нібито збираються «скоротити допомогу» людям з інвалідністю, аби не сплачувати їм соцдопомогу. Як доказ агітпроп наводить пропозицію вилучити поняття «особа з інвалідністю» із законодавства.  Це — брехня. 

Фахівці проєкту VoxCheck узялися за цей кейс і пояснили, що в Міністерстві охорони здоров’я справді підготували законопроєкт, що пропонує замінити статус інвалідності на оцінку втрати функціональності. Однак у законопроєкті не йдеться про скасування набуття статусу особи з інвалідністю чи скорочення якихось соціальних виплат.

Метою такої ініціативи є відмова України від пострадянської моделі визначення інвалідності, яка надає людині лише «пільги та компенсації». А завданням держави має стати «повернення людини до економічного стану». При цьому пільги та виплати не скасовуватимуть. Зміни планують впроваджувати у 2025 році. Жодного стосунку законопроєкт до зменшення соціальних виплат не має. Російські пропагандисти просто спекулюють на цій темі.

До речі, у нашому нещодавньому огляді дезінформації ми також пояснювали, чому в Україні не збираються скасовувати статус особи з інвалідністю: тоді поплічники Кремля переконували, що українське керівництво, мовляв, хоче всіх мобілізувати на фронт без винятків. Це виявилося також неправдою.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись