Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк ЗСУ буцімто насправді не проводять контрнаступ

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що насправді український контрнаступ — це «постановка». Автори фейкового допису переконують, що ніяких дій з боку української армії нема і вони вже давно «зазнали поразки». Як доказ посилаються нібито на новинний сюжет, який зняли українські медійники. У ньому пояснюють, що «війна відбувається в наших розумах». Це — брехня. 

У Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки пояснюють, що сюжет скомпільований: його змонтували з різноманітних шматків відео, і жодне українське медіа не виходило з таким роликом. Більш того, його поширюють лише в російському сегменті соцмереж. 

У такий спосіб автори вдаються до типових конспірологічних теорій та прагнуть заперечити все, що відбувається навколо. За таким принципом діє російський агітпроп, наприклад, коли розповідає, що України буцімто не існує — а отже, й ніяких війн нема, усі вони постановні. Зрештою, поплічники Кремля намагаються затьмарити реальність.  

У нашій рубриці «Новомова» ми теж аналізували, як Росія прагне заперечити існування України та замилити очі росіянам та іншим народам, які не сприймають українську державу як незалежну, суверенну державу. Це пропагандисти роблять за допомогою терміна «країна 404»

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись