Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж В Україну нібито завозять протерміновані медикаменти, через що помирають люди

Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що в Україну нібито завезли партію гуманітарної медичної допомоги, а саме препарати для наркозу; їхній термін придатності, мовляв, минув. Автори у повідомленнях стверджують, що через використання прострочених препаратів «за один день у Дніпрі після наркозів померло 12 людей». 

Аналітики проєкту StopFake узялися за кейс і пояснили: автори фейкової публікації не навели жодних підтверджень інформації про протерміновану партію медикаментів із гуманітарної допомоги. Однак фахівці припускають, що підґрунтям для створення цього вкиду стала ситуація у Дніпрі, коли в одній із клінік  після планових операцій 11 пацієнтів потрапили до реанімації. За даними прокуратури області, один з пацієнтів, 11-річний хлопець, помер. У Державній службі України з лікарських препаратів та контролю за наркотиками тоді повідомили, що пацієнти отримали тяжку побічну реакцію на медичні препарати, які застосовувалися під час проведення оперативних втручань. Двох пацієнтів медикам урятувати не вдалося.

Однак цей випадок аж ніяк не пов’язаний із завезенням в Україну неякісних медикаментів у складі гуманітарної допомоги. Держслужба тимчасово заборонила реалізацію та застосування кількох партій медичних препаратів, які, ймовірно, викликали важкі побічні реакції під час проведення операцій. Наразі досудове розслідування триває.

Спекулюючи на цій ситуації, пропагандисти прагнуть продемонструвати, що в Україні як державі, мовляв, ніхто не зацікавлений і навіть країни-партнери ладні постачати протерміновані медикаменти. Водночас так автори натякають на буцімто неспроможність української системи охорони здоров’я проводити аудит поставленої лікарської продукції. Зрештою, так поплічники Кремля плекають у споживачів дезінформації недовіру до України. 

Читайте наш інший задокументований кейс — про те, що українські військові буцімто масово хворіють на ВІЛ, бо їм пропонують безкоштовне тестування.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись