Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Українські військові масово хворіють на ВІЛ, бо їм пропонують безкоштовне тестування

Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що в одній із місцевих клінік Харкова проводять безкоштовне тестування на ВІЛ. Відтак пропагандисти підсумовують: раз в Україні пропонують безоплатний тест, значить «спостерігається» спалах інфекції серед військових. І до повідомлень додають «фотодоказ» — одне з оголошень про тестування на виявлення ВІЛ-інфекції. 

Фактчекери проєкту VoxCheck узялися аналізувати цей кейс і пояснили, що діагностування на ВІЛ в Україні проходять безкоштовно. Усі українці мають право скористатися такою можливістю. Власне, згідно з новою редакцією закону про протидію ВІЛ, усі, хто перебуває на території України, мають право на безплатне медичне обслуговування та забезпечення антиретровірусними препаратами для лікування. 

Натомість автори фейкового повідомлення натякають, що система охорони здоров’я України потерпає від рук «непрофесіоналів», та залякують різними болячками, спалах яких нібито відбувається в України. Однак фактчекери підкреслюють, що безоплатне тестування на ВІЛ якраз таки свідчить про відносну якість та стабільність медичної системи України. Тестування є одним з елементів регулювання захворюваності або її своєчасного виявлення. 

До речі, за перших 6 місяців 2023 року обсяги послуг з тестування на ВІЛ зросли на 52,7%, що навіть перевищило довоєнні показники. Нагадаємо, що безкоштовне тестування на ВІЛ можна пройти у свого сімейного лікаря, терапевта або педіатра. 

Крім того, російських агітпроп неодноразово маніпулював питанням забезпечення кров'ю в державі. У такий спосіб Кремль намагається створити хибне враження, що в Україні недостатньо донорської крові, її замало, а отже й неможливо якісно вилікувати військо. Серед іншого споживачів дезінформації також наводили на думку, що в Україну, мовляв, постачають заражену кров. Тобто змальовували образ України як держави, у якій не зацікавлені міжнародні партнери. Ще писали, що у Верховній Раді «наказують» українцям здавати кров, чи жінки українських бійців бідкаються, що їхнім чоловікам переливають «москальську кров». Та й узагалі пояснювали, що українці буцімто забороняють іноземним громадянам ставати донорами крові. А такими меседжами автори підживлювали класичний наратив про існування «українців-нацистів».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись