Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Верховний комісар ООН з прав людини визнав, що Україна більше не є правовою державою

Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що нібито у звіті Верховного комісара ООН з прав людини визнали, що Україна більше не є правовою державою. Тобто це така держава, якою керує так званий «київський режим» у своїх інтересах. Проте це — маніпуляція.

Фахівці VoxCehck проаналізували цей кейс та дійшли висновку, що у звіті фахівці не вказували, що Україна є неправовою державою, натомість вказали на можливі прогалини в законодавстві, які варто виправити. У моніторингу йшлося про масові факти порушення прав людини російською стороною та окремі випадки порушення з боку України.

У звіті, наприклад, написано, що після запровадження воєнного стану в Україні органи влади отримали ширші повноваження щодо затримання осіб, які становлять загрозу нацбезпеці. За словами авторів звіту, ці зміни могли сприяти поширенню практики свавільного (незаконного) затримання. Також у пропагандистських публікаціях повністю проігнорували частину, у якій ідеться про злочини російських військових. Зокрема, у звіті задокументували 864 випадки свавільного затримання осіб з російського боку.  

Автори звіту також детально описали моменти «фільтрації» у тимчасово окупованих областях. Коли людей заарештовували в домівках, на вулицях чи блокпостах. Росіяни їх обшукували, брали відбитки пальців та переглядали вміст мобільних телефонів. До кожного наведеного факту додавали реальні історії очевидців, які це пережили.

Тобто сам звіт створили з метою висвітлити моменти, коли Росія порушувала права людини. Щодо української сторони у звіті також описали характерні моменти, однак більшість випадків зафіксовано саме з російської сторони, про що пропагандисти не згадували. 

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись