Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Сили оборони України оголосили про збір коштів на автомобіль, а потім виставили його на продаж

Інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що бійці ЗСУ оголосили збір на автомобіль, а потім його «перепродали». Пояснюють, що один із освітян, який мобілізувався до ЗСУ, якраз і розпочинав збір. А згодом він нібито виставив фото автомобіля на сайт з продажу. До публікацій додають скриншот автівки на сайті. Це — брехня.

Кейс вдалося опрацювати фактчекерам VoxCehck, які визначили, що військовий прозвітувався про придбаний на волонтерські кошти автомобіль, і згодом його не виставляли на продаж. Ідеться про шкільного вчителя Руслана Коляка, який і оголосив збір. На своїх сторінках у соцмережах, зокрема у фейсбуці, він опублікував пост про збір. Аналітики доповнюють, що ця сторінка є справжньою та непідробною, оскільки з-поміж публікацій вони зафіксували безліч освітнього й розважального контенту. Згодом учитель прозвітувався про придбане авто в наступних публікаціях. Бійцю вдалося зібрати на автівку Mitsubishi Outlander. Фахівці перевірили, чи є у продажі саме цей автомобіль на українських сайтах. З'ясувалося, що на сайтах немає оголошень про продаж автомобіля Mitsubishi Outlander саме такого кольору, як автомобіль, куплений Русланом Коляком. Тобто автори просто вигадали ситуацію з «перепродажем» автомобіля.

Риторика про нецільове використання гуманітарної допомоги вигідна Кремлю, щоби плекати недовіру до українських військових. Мовляв, нема сенсу допомагати, якщо Сили оборони України допускають «розкрадання» ресурсів. 

До речі, прочитайте схожі кейси за тематикою: Як в Україні нібито перепродують японські тактичні аптечки з гуманітарної допомоги. Або, скажімо, що українську військову техніку буцімто продавали на польському авторинку. Насамкінець ознайомтеся з фейком, де стверджували, що на протестах у Франції використовували зброю, яку раніше передали ЗСУ.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись