Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні перепродують японські тактичні аптечки з гуманітарної допомоги

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в українському сегменті фейсбуку. У повідомленнях ідеться, що Японія нібито безкоштовно передала 200 тисяч одиниць аптечок для Сил оборони України. Автори переконують: з’ясувалося, мовляв, ці ж самі аптечки виявили у перепродажі в українських аптеках за ціною 2640 грн за набір. Це — брехня. 

Фактчекери проєкту VoxCheck узялися аналізувати цей кейс і визначили, що автори фейкових публікацій не вказували жодних деталей про так званий перепродаж тактичних аптечок. Наприклад, імовірного місця перепродажу чи бодай фотодоказу в публікаціях не знайдено. Тобто це просто вкид інформації, адже жодних доказів автори не навели. Фактчекери підкреслюють, що наразі також немає офіційних повідомлень про передачу Японією саме 200 тисяч аптечок Україні. А за допомогою зворотного пошуку в Google їм вдалося виявити, як таку ж інформацію про перепродаж публікували рік тому. Вочевидь, як і в першому випадку, так і в другому — це неправда. 

Поширюючи цей фейк, пропагандисти прагнуть деморалізувати військових, які нібито не отримують належної медичної допомоги. Буцімто Україна все розкрадає та використовує у власних, корисливих цілях. Ба більше, риторика про нецільове використання гуманітарної допомоги вигідна Кремлю, щоб плекати недовіру до України в її іноземних партнерів. Мовляв, нема сенсу збільшувати допомогу, якщо українські посадовці допускають «розкрадання» ресурсів. 

До речі, фактчекери також написали, як Японія допомогла Україні від початку повномасштабного вторгнення: їхня неурядова організація Peace Winds Japan передала Україні понад мільйон одиниць медичних препаратів. А в липні 2022 року Японія надала Україні 60 тонн медикаментів, серед яких справді були й тактичні аптечки. Проте не в кількості 200 тисяч.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись