Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Як прокремлівський порядок денний просочується в італійський медіапростір

Журналіст Тhe Guardian опублікував матеріал про те, як російська пропаганда просочується в італійський медіапростір і чому місцеві телеканали потурають цьому. На підтримку тези про поширення дезінформації серед італійських телеглядачів медійник наводить результати дослідження: майже 50% італійців обирають не підтримувати жодну сторону в російсько-українській війні. Нібито «не все так однозначно». 

Зрештою, така ситуація виникає, бо італійці запускають у свій медіапростір типових проросійських гостей, представників російської «влади», які, у свою чергу, поширюють вигідні їм наративи. До прикладу, з початку повномасштабного вторгнення в Україну такі росіяни ставали запрошеними гостями на італійському телебаченні, серед них: міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров і його прессекретарка Марія Захарова (яка свого часу пояснювала нібито бажання українців, аби їхньою державою керував Путін), російський ідеолог Олександр Дугін, який неодноразово закликав до знищення України та її розділу тощо. Повний список російських гостей знаходьте в дослідженні тут

У аналітичному матеріалі також зазначено, що порівняно з іншими західноєвропейськими країнами, Італія більш сприйнятлива до російської дезінформації просто тому, що медійники допускають росіян у найпопулярніші телешоу для надання коментарів. Тому що більше свободи італійські журналісти дають противникам свободи слова (адже такими і є російські пропагандисти), то більше суспільство стає вразливим до будь-яких кремлівських наративів. З пропагандистами неможливо дотримуватися балансу думок.

Такі дії призводять до того, що громадськість не стає зацікавленою в допомозі України, а надто — може заперечувати існування війни, загибель мирних українців та обстріли цивільної інфраструктури росіянами. Та й у свідомості людей може закладатися думка, що якщо російських пропагандистів запрошують як експертів, то вони варті уваги або, щонайменше, потрібно до них також дослухатися. Що, звісно, неправильно. Журналіст навів чергове дослідження, у якому пояснюють, що Італія входить до числа країн ЄС, де люди найменше довіряють Зеленському. За даними Європейської ради з міжнародних відносин, італійці найбільше симпатизували Росії з опитаних країн-членів, а 27% з них ще й звинуватили Україну та США у війні. Такі результати свідчать про надто ліберальну політику Італії щодо росіян, які цим якраз користаються у своїх цілях. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись