Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake В Україні перепродують японські тактичні аптечки з гуманітарної допомоги

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в українському сегменті фейсбуку. У повідомленнях ідеться, що Японія нібито безкоштовно передала 200 тисяч одиниць аптечок для Сил оборони України. Автори переконують: з’ясувалося, мовляв, ці ж самі аптечки виявили у перепродажі в українських аптеках за ціною 2640 грн за набір. Це — брехня. 

Фактчекери проєкту VoxCheck узялися аналізувати цей кейс і визначили, що автори фейкових публікацій не вказували жодних деталей про так званий перепродаж тактичних аптечок. Наприклад, імовірного місця перепродажу чи бодай фотодоказу в публікаціях не знайдено. Тобто це просто вкид інформації, адже жодних доказів автори не навели. Фактчекери підкреслюють, що наразі також немає офіційних повідомлень про передачу Японією саме 200 тисяч аптечок Україні. А за допомогою зворотного пошуку в Google їм вдалося виявити, як таку ж інформацію про перепродаж публікували рік тому. Вочевидь, як і в першому випадку, так і в другому — це неправда. 

Поширюючи цей фейк, пропагандисти прагнуть деморалізувати військових, які нібито не отримують належної медичної допомоги. Буцімто Україна все розкрадає та використовує у власних, корисливих цілях. Ба більше, риторика про нецільове використання гуманітарної допомоги вигідна Кремлю, щоб плекати недовіру до України в її іноземних партнерів. Мовляв, нема сенсу збільшувати допомогу, якщо українські посадовці допускають «розкрадання» ресурсів. 

До речі, фактчекери також написали, як Японія допомогла Україні від початку повномасштабного вторгнення: їхня неурядова організація Peace Winds Japan передала Україні понад мільйон одиниць медичних препаратів. А в липні 2022 року Японія надала Україні 60 тонн медикаментів, серед яких справді були й тактичні аптечки. Проте не в кількості 200 тисяч.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join