Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Верховний комісар ООН з прав людини визнав, що Україна більше не є правовою державою

Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що нібито у звіті Верховного комісара ООН з прав людини визнали, що Україна більше не є правовою державою. Тобто це така держава, якою керує так званий «київський режим» у своїх інтересах. Проте це — маніпуляція.

Фахівці VoxCehck проаналізували цей кейс та дійшли висновку, що у звіті фахівці не вказували, що Україна є неправовою державою, натомість вказали на можливі прогалини в законодавстві, які варто виправити. У моніторингу йшлося про масові факти порушення прав людини російською стороною та окремі випадки порушення з боку України.

У звіті, наприклад, написано, що після запровадження воєнного стану в Україні органи влади отримали ширші повноваження щодо затримання осіб, які становлять загрозу нацбезпеці. За словами авторів звіту, ці зміни могли сприяти поширенню практики свавільного (незаконного) затримання. Також у пропагандистських публікаціях повністю проігнорували частину, у якій ідеться про злочини російських військових. Зокрема, у звіті задокументували 864 випадки свавільного затримання осіб з російського боку.  

Автори звіту також детально описали моменти «фільтрації» у тимчасово окупованих областях. Коли людей заарештовували в домівках, на вулицях чи блокпостах. Росіяни їх обшукували, брали відбитки пальців та переглядали вміст мобільних телефонів. До кожного наведеного факту додавали реальні історії очевидців, які це пережили.

Тобто сам звіт створили з метою висвітлити моменти, коли Росія порушувала права людини. Щодо української сторони у звіті також описали характерні моменти, однак більшість випадків зафіксовано саме з російської сторони, про що пропагандисти не згадували. 

UN
Author: Орест Сливенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join