Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Львівська адміністрація «наказала» людям здати кров на потреби ЗСУ

Таку інформацію поширили у соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що нібито Львівська ОДА «наказала» працівникам бюджетних установ здати кров на потреби ЗСУ. Мовляв, якщо не здаси кров, то «залишишся без премії». Як доказ до публікації автори повідомлень наводять оголошення-наказ, який, мовляв, розміщений в державних установах для працівників. Крім того, пропагандисти додають скриншот листування в телеграмі, де користувач коментує допис місцевого телеграм-каналу й стверджує, що «львів’ян змушують здавати кров». Це — неправда. 

Над кейсом попрацювали фахівці проєкту VoxCheck, які встановили, що в самому наказі не йшлося про примусове здавання крові. У ньому зазначають, що кров можна здати добровільно, а не примусово. Фактчекери не перевіряли автентичність самого наказу, втім там розміщена правдива та релевантна інформація. Автори повідомлень просто вигадали інший зміст «примусового» наказу. Згідно з законодавством України донорство крові є винятково добровільним. Тобто людину не можуть змусити здати кров, оскільки перед самою процедурою пацієнт дає письмову згоду. Анкету можна заповнити онлайн, однак як кажуть фактчекери, багато центрів крові не приймають такі заяви. Здебільшого пацієнт повинен заповнити згоду на донорство саме у присутності лікаря. 

Щодо самого повідомлення від користувача в одному з місцевих телеграм-каналів фактчекери не знайшли цей коментар. Як вони пояснюють, то один коментар, очевидно, не є доказом того, що «львів’ян змушують здавати кров». Імовірно, його підробили та поширили саме в українському сегменті телеграма, а згодом видалили.

В Україні немає значного дефіциту крові, а отже й потреби змушувати людей здавати її — також. Заразом у Міністерстві охорони здоров’я України кажуть, що іноді виникає потреба у рідкісній групі крові, але критичного дефіциту немає. У квітні у відомстві також заявили, що завдяки донорам збільшився щоденний запас еритроцитарних компонентів крові, але ще бракує донорів, які мають негативний резус-фактор.

Пропагандисти систематично поширювали фейки та маніпуляції на тему нібито браку крові в Україні. У такий спосіб автори повідомлень прагнуть переконати, що в Україні все погано та що поранених безліч, яким не надається гідна допомога, оскільки «немає достатньо крові». Нам вдалося спростувати раніше декілька фейків на цю тему. Наприклад, в одному з фейків ішлося, буцімто в Україні забороняють усім іноземним громадянам ставати донорами крові. Також ми перевірили автентичність допису в соціальних мережах про те, що українська жінка відмовляється від свого чоловіка, бо йому «переливали кров москалів». 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись