Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Зеленський «привласнив» 400 мільйонів доларів, які виділили США на допомогу українцям

Таку інформацію поширили у соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що марнославний Зеленський вкотре наживається на українцях. Цього разу, за висновками авторів повідомлень, Зеленський «привласнив» 400 мільйонів доларів, які насправді США виділили на допомогу українцям. Як доказ автори повідомлень посилаються на журналістський матеріал, опублікований  у «авторитетному» ЗМІ. Це — брехня. 

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту StopFake, які визначили, що теза про викрадення чи привласнення грошей Зеленським безпідставна, оскільки у Білому домі не виявляли порушень з боку України щодо використання західної зброї чи матеріальної допомоги. Щодо так званого «журналістського матеріалу» в «авторитетному» ЗМІ, то це також неправда. Цей матеріал опублікований на авторській платформі, де кожен охочий може зареєструватися і публікувати довільні дописи. Тобто матеріал не публікували у ЗМІ, він є лише частиною особистого блогу журналіста Сеймура Герша. При цьому інформація про привласнення грошей у матеріалі Сеймура не підкріплена жодними фактами. Журналіст посилається на анонімні джерела. Відтак факт привласнення не доведений, а журналіст висловив власні думки та спостереження. 

Поширюючи цей фейк пропагандисти прагнуть вкотре дискредитувати Зеленського та показати, як нібито йому байдужа Україна та українці. Мовляв, Володимир Зеленський шукає зиски у війні й заробляє на ній. У такий спосіб агітпроп хоче спричинити недовіру в людей до високопосадовців, які нібито зневажливо ставляться до українців. 

Нагадаємо, аналітикині та аналітики «Детектора медіа» недавно спростували фейк, у якому йшлося, що Зеленський має 10 «золотих потягів», на одному з яких він їздить до Польщі.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись