Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Спікерка Сейму Литви Вікторія Чміліте-Нільсен звинуватила Бога, що Він «підтримує Росію»

Таку інформацію поширили у соціальних мережах, зокрема в грузинському сегменті фейсбука. У повідомленнях ідеться, що спікерка литовського Парламенту Вікторія Чміліте-Нільсен заявила, що Бог «береже дії російської влади, а це — неприпустимо». Мовляв, високопосадовці почали звинувачувати Бога «у всіх бідах». Це — маніпуляція. 

На кейс звернули увагу фахівці проєкту Myth Detector, які визначили, що такого спікерка Сейму Литви не говорила. Водночас пропагандисти спотворили цитату високопосадовиці, яка насправді зазначила, що Кремль представляє свої імперіалістичні прагнення як волю Божу, що є неприйнятним. Тобто спікерка має на увазі, що російський агітпроп заявляє про особливе завдання, місію росіян. Це — один з елементів пропаганди, що покликаний маніпулювати свідомістю росіян, які вважають, що вони наділені «унікальною долею».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись