Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Усі українські біженці в Польщі зможуть проголосувати на майбутніх виборах

Таку інформацію поширили у соціальних мережах, зокрема в польському сегменті фейсбука. У повідомленнях ідеться, що українці зможуть голосувати на майбутніх виборах, адже у них є відповідний документ — PESEL. Автори повідомлень додають, що результат виборів наперед визначений, і що «справжнім полякам» уже не варто йти на вибори. Це — неправда. 

За кейс узялися фактчекери польського проєкту Demagog, які пояснюють, що наявність PESEL не надає право людям брати участь у виборах: і обирати, і бути обраними. Powszechny Elektroniczny System Ewidencji Ludności (PESEL), тобто Універсальна електронна система реєстрації населення, — це одинадцятизначний цифровий символ, який ідентифікує фізичну особу. Утім, наявність PESEL не гарантує громадянство країни, і особа не набуває його при отриманні саме цього документа. А голосувати на парламентських чи президентських виборах можуть лише громадяни Польщі. 

Іноземець може отримати польське громадянство після виконання низки умов, зокрема визначеного періоду безперервного перебування в Польщі. І лише за такої умови, коли особа набуває громадянства, вона може проголосувати. Інакше — ніяк.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись