Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Усі українські біженці в Польщі зможуть проголосувати на майбутніх виборах

Таку інформацію поширили у соціальних мережах, зокрема в польському сегменті фейсбука. У повідомленнях ідеться, що українці зможуть голосувати на майбутніх виборах, адже у них є відповідний документ — PESEL. Автори повідомлень додають, що результат виборів наперед визначений, і що «справжнім полякам» уже не варто йти на вибори. Це — неправда. 

За кейс узялися фактчекери польського проєкту Demagog, які пояснюють, що наявність PESEL не надає право людям брати участь у виборах: і обирати, і бути обраними. Powszechny Elektroniczny System Ewidencji Ludności (PESEL), тобто Універсальна електронна система реєстрації населення, — це одинадцятизначний цифровий символ, який ідентифікує фізичну особу. Утім, наявність PESEL не гарантує громадянство країни, і особа не набуває його при отриманні саме цього документа. А голосувати на парламентських чи президентських виборах можуть лише громадяни Польщі. 

Іноземець може отримати польське громадянство після виконання низки умов, зокрема визначеного періоду безперервного перебування в Польщі. І лише за такої умови, коли особа набуває громадянства, вона може проголосувати. Інакше — ніяк.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join