Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українці побили єпископа Православної церкви в Івано-Франківську

Таку інформацію поширили у соціальних мережах, зокрема в українському сегменті фейсбука. У повідомленнях ідеться, що невідомі напали на «відомого» єпископа Православної церкви в Івано-Франківську Микиту, а нападників поліція не покарала. Мовляв, українці хочуть позбутися уже всіх священнослужителів в Україні. Причому ці пости рекламують у фейсбуці, а як доказ наводять відео. Це — неправда.

У Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки пояснюють, що така інформація не відповідає дійсності. У самій публікації автори припустилися лексичних та орфографічних помилок, які свідчать про використання перекладача. Деякі з речень у публікації нелогічно побудовані та не відповідають нормам української мови. Крім того, автори повідомлень точно не кажуть до якої церкви належить єпископ. 

Подібні фейки поширюють через новостворені сторінки у фейсбуці без конкретного опису та наповнення. Зазвичай такі сторінки мають нейтральні назви. У такий спосіб автори уникають додаткової модерації з боку компанії «Meta», якій належить фейсбук. Тож на такі прояви реклами аналітики закликають скаржитися.

Раніше ми детально описували в одному з наших кейсів, як російські боти використовують рекламу фейсбука, щоб поширювати антиукраїнські наративи.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись