Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Міністр оборони Польщі переконаний, що польські «найманці» в Україні не є проблемою

Такі повідомлення поширюють у проросійських телеграм-каналах. Мовляв, в ефірі польського телебачення Маріуша Блащака запитали скільки польських «найманців» воює в Україні попри передбачену кримінальну відповідальність за найманство. Нібито на це питання він відповів, що це незначна кількість і це не проблема. Це — маніпуляція.

Насправді Маріуша Блащака запитували про польських військових, які воюють в Україні. Про кримінальну відповідальність як у запитанні, так і у відповіді не йшлося. Польський міністр сказав, що в Україні воює невелика кількість поляків, і що опозиція штучно перебільшує проблему. 

Агітпроп вирвав із контексту слова Блащака та навмисно використовує термін «найманці». За польським законодавством поляки справді мають отримати згоду Міністерства оборони Польщі для служби в іноземній армії. Тобто ті, хто отримав цей дозвіл, підписують контракт та воюють в лавах української армії. В іншому разі поляки воюють як добровольці, тобто не отримують фінансової винагороди від України, а отже вони не є найманцями. Польща розглядає можливість внесення змін до законодавства, щоб врегулювати питання добровольців, які воюють в Україні. 

Пропагандисти постійно поширюють дезінформацію щодо участі поляків у російсько-українській війні. Раніше вони стверджували, що у Польщі почали відкрито вербувати в українські танкові війська. Також розповідали, буцімто польські кадрові військові гинуть в Україні, для них нібито створили спеціальний цвинтар.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись