Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Німці просять українських військових не використовувати нацистську символіку

У телеграм-канали поширюють фотографію стенда, на якому нібито розмістили оголошення для українських військовослужбовців, які навчаються в Німеччині, від Міноборони Німеччини. У ньому йдеться, що у Німеччині за демонстрацію нацистської свастики чи іншої символіки, пов’язаної з фашизмом, передбачене покарання до трьох років позбавлення волі або великий штраф.У коментарях розповідають, що нібито цю «пам’ятку» вивісили на будівлі Бундесверу, щоб попередити українських військовослужбовців. У інших повідомленнях уточнюють, що йдеться про українських танкістів, які поїхали опановувати німецькі танки. В українських інфопростір ці повідомлення потрапили через проросійські та окупаційні телеграм-канали. Це — фейк.

Як пише Укрінформ, у німецькому Командуванні спеціальної підготовки спростували існування такого оголошення. Крім того, у дописах йдеться, що оголошення для українців висить на будівлі Бундесверу. Його офіси є у Берліні, Бонні та Потсдамі. Натомість українські танкісти проходять навчання в Школі танкових військ у Мюнстері. Тобто, до найближчої будівлі Бундесверу понад 300 кілометрів. 

Пропагандисти систематично поширюють фейки та маніпуляції, що підживлюють наратив про нацизм в Україні. Раніше розповідали, що у Києві відкрито набирають добровольців до нацистських бригад, а українських військових нагороджують «нацистськими» нагородами. Також пропагандисти стверджували, що військові використовують нацистські символи на обмундируванні та техніці. У такий спосіб пропагандисти намагаються ототожнити українців із злочинами нацистів та використовують тактику розлюднення українців.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись