Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Молдова стала «чорним ринком» збуту органів українських військових

У телеграм-каналах поширюють повідомлення, що нібито прем’єр-міністерка Молдови Наталія Гаврилиця зізналась, що до Молдови контрабандою завозять з України зброю та донорські органи. Мовляв, Молдова стала справжнім «чорним ринком» для збуту органів поранених військових.  У дописах стверджують, що у Молдові 20 жовтня 2022 року ухвалили закон, який дозволяє пересадку органів у приватних клініках. Після цього нібито збільшилась кількість поранених українських військових, яких везуть до Молдови нібито на лікування, а натомість використовують як донорів. Це — маніпуляція.

Пропагандисти маніпулюють темами торгівлі органами та контрабанди зброї від початку повномасштабного вторгнення. Проте, жодного разу вони не надали докази цих злочинів. Прем’єр-міністерка Молдови не говорила, що з України до Молдови потрапляють донорські органи українських військових. Наталія Гаврилиця зазначила, що країні потрібна додаткова підтримка від ЄС для боротьби зі збільшенням випадків торгівлі людьми та зброєю з України. Зокрема, з цією метою у липні 2022 року ЄС створив Центр підтримки внутрішньої безпеки та прикордонного контролю в Молдові. Він займається протидією торгівлі вогнепальною зброєю та людьми. Насильницька трансплантація, про яку говорять пропагандисти, є лише однією зі складових поняття «торгівлі людьми», так само як і вербування, перевезення, продаж, залучення до злочинної діяльності, примусову працю тощо. Тобто проблема значно ширша.

Як пише VoxCheck, українських військових відряджають на реабілітацію в Нідерланди, Францію, Ірландію, Норвегію, Данію, Іспанію, Польщу, ФРН, Італію, Румунію, США та Ізраїль. Про лікування у Молдові на офіційної інформації немає. Повідомлення «чорну трансплантологію» в українському війську також уже неодноразово спростовували

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись