Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні рекламують інвалідні візки як спосіб уникнути мобілізації

У соціальних мережах поширюють інформацію про те, що український магазин медтехніки нібито рекламує інвалідні візки як можливість уникнути мобілізації. На скриншоті «реклами» видно напис: «Якщо ви на інвалідному візку, то ніхто не вручить вам повістку! Зеленський не отримує ще одного двохсотого», а також закреслену фотографію Президента України Володимира Зеленського. Це — фейк.

Зображення «реклами» навмисно відредагували у фоторедакторі. Мережа магазинів медтехніки, ортопедичних виробів та товарів для здоров'я Med-magazin.ua на своїй фейсбук-сторінці зазначила, що ніколи не використовувала схожий контент для реклами магазину. Крім цього, в компанії зауважили, що фейкове зображення переважно поширювали в російських групах. Фактчекери StopFake пересвідчилися, що мережа магазинів справді ніколи не створювала схожих рекламних кампаній у соціальних мережах. Зараз магазин має чотири активні рекламні кампанії, але в жодній з них не йдеться про «можливості уникнути мобілізації».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись