Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Молдова стала «чорним ринком» збуту органів українських військових

У телеграм-каналах поширюють повідомлення, що нібито прем’єр-міністерка Молдови Наталія Гаврилиця зізналась, що до Молдови контрабандою завозять з України зброю та донорські органи. Мовляв, Молдова стала справжнім «чорним ринком» для збуту органів поранених військових.  У дописах стверджують, що у Молдові 20 жовтня 2022 року ухвалили закон, який дозволяє пересадку органів у приватних клініках. Після цього нібито збільшилась кількість поранених українських військових, яких везуть до Молдови нібито на лікування, а натомість використовують як донорів. Це — маніпуляція.

Пропагандисти маніпулюють темами торгівлі органами та контрабанди зброї від початку повномасштабного вторгнення. Проте, жодного разу вони не надали докази цих злочинів. Прем’єр-міністерка Молдови не говорила, що з України до Молдови потрапляють донорські органи українських військових. Наталія Гаврилиця зазначила, що країні потрібна додаткова підтримка від ЄС для боротьби зі збільшенням випадків торгівлі людьми та зброєю з України. Зокрема, з цією метою у липні 2022 року ЄС створив Центр підтримки внутрішньої безпеки та прикордонного контролю в Молдові. Він займається протидією торгівлі вогнепальною зброєю та людьми. Насильницька трансплантація, про яку говорять пропагандисти, є лише однією зі складових поняття «торгівлі людьми», так само як і вербування, перевезення, продаж, залучення до злочинної діяльності, примусову працю тощо. Тобто проблема значно ширша.

Як пише VoxCheck, українських військових відряджають на реабілітацію в Нідерланди, Францію, Ірландію, Норвегію, Данію, Іспанію, Польщу, ФРН, Італію, Румунію, США та Ізраїль. Про лікування у Молдові на офіційної інформації немає. Повідомлення «чорну трансплантологію» в українському війську також уже неодноразово спростовували

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join